Team Werk & Inkomen gaat grafisch

Op 25 januari 2019 had team Werk & Inkomen haar jaarlijkse excursie. Er werd een bezoek gebracht aan Multicopy in Venray. Omdat ons programma vanwege de gladheid wat gewijzigd was, kwamen we ongeveer een uur eerder dan gepland bij het kleine pand aan de Smakterweg. Toch werden we hartelijk ontvangen en ter plekke werd meteen geïmproviseerd; 2 dames die aan een tafel bezig waren met stickeren van doosje, maakte plaats vrij zodat wij dicht bij de koffie-corner een plekje kregen. De gastvrijheid en het improvisatievermogen zijn tekenend en blijken bij te dragen aan de gemoedelijke sfeer die er heerst.

Ontwikkelingen
We kregen een uitvoerige uiteenzetting van de bedrijfsleider over de drukkerswereld sinds 2011. Hoe de grafische afdeling van sociale werkvoorziening NLW en commerciële partijen als Multicopy sinds 2011 wijzigden in het streven om de 30 SW-ers die in het grafische actief waren te detacheren in het vrije bedrijf. Dit in een periode waarin de grafische wereld in economisch zwaar weer verkeerde. Nu, een jaar of 8 later werken er 4 mensen uit de sociale werkvoorziening bij Multicopy, in de grafische wereld. De anderen werken in hoofdzaak op de hoofdvestiging van NLW in ander werk. Op deze manier wordt de opgedane kennis en ervaring van een grote groep mensen helaas niet optimaal benut.

De 4 gedetacheerde NLW-ers blijken er met veel plezier te werken. We kregen de indruk dat zij in essentiële mate bijdragen aan het huidige succes van Multicopy op deze locatie; naast kennis en kunde brengen ze ook contacten uit het netwerk van voorliggende organisaties mee.
Naast de NLW-ers werken er ook 8 reguliere arbeidskrachten. Het is een overzichtelijke werkplek waar gestreefd word naar een hoge kwaliteit gecombineerd met een goede productie. Door deze kleinschalig aanpak lukt het om een order met stopperswerk (het nauwkeurig stickeren van doosjes) kwalitatief prima in te vullen. Er is nauwelijks begeleiding vanuit de NLW nodig, zo wordt er aangegeven.

Over Multicopy
Multicopy is een landelijke organisatie met sinds het voorjaar van 2018 een vestiging in Venray. Ondernemers Robert en Marjan Gijsbers, tevens ondernemers van Multicopy Nijmegen, vinden zichzelf geen gewone drukker; ”Wij helpen klanten om hun doelstellingen te realiseren met crossmediale communicatie. Met de NLW Groep werken we nauw samen. Binnen de strengste eisen van kwaliteit en leverbetrouwbaarheid leveren wij (en onze klanten) meteen een belangrijke bijdrage aan de Participatiewet. Maar bovenal hebben we, met onze vertrouwde professionals, zo een compleet, gemotiveerd team dat graag voor bedrijven en ondernemingen in Noord-Limburg aan de slag gaat en blijft.”
Multicopy Venray is al lang niet meer de copyshop en sneldrukkerij van jaren geleden. Multicopy The Communication Company | Venray adviseert, bedenkt, maakt en regelt (bijna) alle communicatie voor kleine en middelgrote bedrijven in de regio Noord Limburg. Multicopy Venray is onderdeel van Multicopy The Communication Company die de communicatiepartner is van meer dan 50.000 bedrijven in Nederland.

Ter illustratie van de veelzijdigheid van Multicopy liet men ons zien dat ze faciliteiten hebben om van privé-foto’s grote stickers te maken waarmee een muur in een woning kan aankleden. Zo kan men ook een lelijk behangetje vervangen of deuren “op pimpen”. Voor dat doel kan men ook afbeelding van internet (shutterstock) halen, met een scala van creatieve mogelijkheden. Bij de afsluiting van het bezoek ontvingen we allemaal een promotiepakket waarmee nogmaals de veelzijdigheid werd onderstreept.

Marjan Gijsbers gaf aan dat als de stijgende lijn van dit moment doorzet dat er vacatures komen bij Multicopy. Deze vult ze graag in met NLW-ers met een grafische achtergrond. Met andere doelgroepen uit de participatiewet heeft ze nog geen ervaring, en deze sluit ze niet uit.

Ter afsluiting van de interessante excursie, gingen we naar Lunchroom Mikado in Horst voor een prima afsluiting van de ochtend.

Peter Nellen