Uitnodiging voor de 4e Netwerkbijeenkomst Armoede

Ontmoeten

dinsdag 10 december 2019 / de Torrekoel Kronenberg

AANMELDENhttps://scorion3.parantion.nl/LKhcr

Geachte heer, mevrouw,

Bent u als vrijwilliger of professional betrokken bij mensen in onze gemeente in armoede? Komt u in uw (vrijwilligers-) werk mensen tegen in armoede die steun kunnen gebruiken? Dan is dit interessant voor u. De werkgroep Netwerkbijeenkomst Armoede organiseert op 10 december 2019 de  4de netwerkbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst staat het ontmoeten van dorpsgenoten die eenzaam zijn of in armoede leven centraal.

Binnen enkele weken is het weer Kerst. Voor veel mensen een periode van gezelligheid. Anderen zien tegen de periode op omdat ze eenzaam zijn of onvoldoende middelen hebben om Kerst echt te vieren. Hoe creëer je een goede gelegenheid om eenzaamheid te bestrijden? Hoe kom je goed in contact met elkaar? Hoe organiseer je zoiets praktisch, bijvoorbeeld rondom de Kerstdagen?

In een aantal dorpskernen en wijken wordt samen koken en samen eten ingezet in de strijd tegen eenzaamheid en armoede. In deze netwerkbijeenkomst wordt uw meedenken en praten gevraagd  zodat ook u bij u in het dorp of in de wijk een soortgelijke activiteit kunt organiseren.

Ik nodig u van harte uit voor deze bijeenkomst!
Programma:
19.30 uur            Opening;
19.35 uur            Ontmoet Ann Philipsen. Inspirerende voordracht in het Heljens dialect.
20.00 uur            Ervaringen uit de Norbertuswijk door Piet Linders
20.15 uur            Pauze
20.30 uur            Workshop; we organiseren een activiteit rondom samen koken, samen eten.
21.05 uur            “Kom op de Soep” door Karin van der Plas (Stg Naoberzorg Nederland)
21.30 uur            Korte evaluatie en afsluiting

Praktische informatie bij de netwerkbijeenkomst Armoede:
De bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 10 december 2019, aanvang 19.30 uur in gemeenschapshuis “De Torrekoel”,
Meerweg 11, 5976NS Kronenberg

Aanmelden kan via www.horstaandemaas.nl/bijeenkomstarmoede

Graag tot op 10 december.

Met vriendelijke groet,

Peter Nellen,
namens de werkgroep Netwerkbijeenkomst Armoede

 

Ann Philipsen

is gebaore op 6 maart 1950 in Helje. Zeej trouwt as zeej 19 jaor is en krieg dreej kinger. Zeej is weduwe as ze 29 jaor is. Dees tieën jaor bepaole eur ganse verdere laeve. Tijdens eur opleiding waas zeej hieël erg op zeuk nao zingaeving. “Waoröm besjtaon ich en wiezoeë? Waoröm gebeure dinger in mien laeve woe ich niks aan te besjtèlle heb? Waem bèn ich?” Daoröm is zeej de veerjäörige opleiding Psycho-synthese gaon doon. Die opleiding lierde eur inzichte te kriege euver ’t laeve zelf, boeëte alle emoties öm; det ’t laeve nów einmaol gelaefd deent te waere, wie ’t zich aan ‘ne mins veurduit; en det se altieëd de keuze haes, get op te pakke of neet. Det goof eur antwaord op: ich bön emes en ouch det was se neet zuus huuert daobeej, det is ein gehieël. Zeej volgde intuïtietraining, lieërde anger minse laeze (det nump me ouch waal “reading”), mer ouch vootzaolreflexmassage, wat ze tieën jaor oetoefent. Al twelf jaor is zeej oetvaartbegeleider vur ’t Humanistisch Verbond en sjprèkt beej neet-kerkelike oetvaarte en crematies. Eur ambitie is öm te sjrieve euver wie ’t is öm allein in ’t laeve te sjtaon.

Samengevat uit: https://li.wikipedia.org/wiki/Ann_Philipsen

 

Een voorbeeld; Kom op de Soep
Elke zondag is er in Kom-op-de-soep-en-in-beweging van 11.00 uur tot 13.00 uur in het Huis van de Wijk, Gebr. van Doornelaan 25. Deze activiteit is vooral bedoeld voor iedereen die, juist op die lege zondag, behoefte heeft aan gezelschap en dan graag iets leuks wil doen. Gezellig samenzijn en een laagdrempelig beweegprogramma kunnen de dag weer meer glans geven. De soep is het smaakvolle ‘toetje’ als beloning na lichamelijke en geestelijke inzet. Ervaring leert dat door mee te doen, deelnemers weer zin in het leven krijgen en ook lichamelijk vooruitgang boeken. Piet Linders schetst in het kort hoe deze activiteit in het Huis van de Wijk is ontstaan.

 

Naoberzorg Nederland
Naoberzorg is zorg vanuit het hart, dichtbij huis, in eigen dorp, buurt of wijk. Een wereld vol mensen met wensen, wacht op creatieve oplossingen en wil daar ook aan bijdragen. Stichting Naoberzorg Nederland richt zich op nieuwe of bestaande initiatiefgroepen die ‘iets willen doen voor hun dorp of wijk’. Kom-op-de-soep-en-in-beweging is daar een voorbeeld van.
Zie ook https://www.naoberzorgnederland.nl/

 

De organisatie; de werkgroep Netwerkbijeenkomst Armoede: Adorien ten Doeschate (GGD Limburg Noord), Annie Korstjaans (Synthese), Inge Nabbe (Wonen Limburg), Lotte Kateman (Gemeente Horst ad Maas), Peter Nellen (Burger Advies Raad), Financieel: De bijeenkomst wordt financieel mogelijk gemaakt door de Burger Advies Raad Horst aan de Maas, Wonen Limburg en Gemeente Horst aan de Maas.